Co to jest LEGIONELLA?

LEGIONELLA PNEUMOPHILA – to bakteria kojarzona z ponad 90% wszystkich przypadków choroby legionistów, majaca ksztalt pałeczki  i należąca do rodziny LEGIONELLACEAE. Obecnie znanych jest co najmniej 37 odmian bakterii LEGIONELLA, a których takie jak L.MICDAEI i L.FEELEI są bakteriami chorobotwórczymi. Nowoczesne sposoby przeciwdziałania powstawaniu bakterii Legionella to wykorzystanie generatorów dwutlenku chloru.

Gdzie występują największe strefy zakażenia LEGIONELLĄ?

  • Instalacje wody ciepłej i zimnej z kranami i natryskami w gospodarstwach domowych, hotelach, domach opieki dla osób starszych, obiektach sportowych, sanatoriach, szpitalach itd.
  • Instalacje wodne z kolumnami chłodniczymi.
  • Instalacje wodne z parownikami.
  • Klimatyzatory lub nawilżacze powietrza.
  • Inne urządzenia i systemy transportujące wodę o temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza i wydzielające parę wodną w czasie użytkowania lub konserwacji. Przykładami mogą być baseny i wanny jacuzzi, łaźnie SPA, małe fontanny dekoracyjne i komory lakiernicze.
  • Warunki sprzyjające rozwojowi LEGIONELLI.
  • Temperatury wody od 20 do 50 stopni Celsjusza, źródło pokarmu – w szczególności inne substancje biologiczne lub osady takie jak rdza lub kamień kotłowy.
  • Instalacje wody ciepłej z niskim natężeniem przepływu, rejony zastojów lub niedostatecznie konserwowane kotły.
  • Bakterie rozmnażają się intensywnie przy temperaturach od 30 stopni Celsjusza. Do 50 stopni Celsjusza żyją w biofilmach, które chronią je przed większością chemicznych środków dezynfekujących i niechemicznych technologii dezynfekcji.
  • Legionelle rozmnażająsię w amebach, które funkcjonują jako gospodarze i są wydalane z biofilmu pod wpływem przepływu wody. Kiedy te ameby są następnie wypłukiwane przez napowietrzacz, prysznic lub kran, spadek ciśnienia powoduje rozpad ciała gospodarza i uwolnienie dziesiątków tysięcy Legionelli. Aerozole są następnie wdychane przez ludzi a występujące w kropelkach wody bakterie Legionelli przedostają się do płuc powodując zakażenie groźną dla życia odmianą zapalenia płuc zwaną LEGIONELLOZĄ.
  • Przepisy prawne:
  • Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. (DzU. 07.61.417) w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi od 1 stycznia 2008r. istnieje obowiązek wykonywania badańciepłej wody w budynkach zamieszkania zbiorowego oraz zakładach opieki zdrowotnej zamkniętej w kierunku bakterii z rodzaju Legionella.
  • DWUTLENEK CHLORU = najbardziej efektywna metoda walki z LEGIONELLĄ.
  • Dwutlenek chloru ma działanie dezynfekcyjne dużo bardziej skuteczne niż chlor w identycznym stężeniu i nie jest zależny od wartości pH.
  • Przedłużone działanie dwutlenku chloru zapobiega także skażeniu wtórnemu w przypadku braku przepływu wody.
  • Efekt selektywny; nie powstają toksyczne chloraminy lub związki trójchlorowcopochodne (TCM), a smak i zapach wody nie ulegają zmianie.
  • Kluczową zaletą dwutlenku chloru jest to, że atakuje on i niszczy zarówno wolne czynniki chorobotwórcze, jak i biofilm oraz warstwy korozyjne.

MINERAŁY Z ŻYWNOŚCI CZY Z WODY

  • Jak wszyscy wiemy, minerały stanowią podstawowy element zdrowej diety będąc istotnym składnikiem właściwego odżywiania. Nie do końca wyjaśnionym faktem jest ilość minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Częściowej odpowiedzi na to pytanie dostarczyć może określenie ilości minerałów znajdujących się w żywności oraz ich stopień przyswajania – Polecana Dzienna Dawka (RDA).
  • Dlaczego minerały?
  • Obecność minerałów istotna jest w utrzymywaniu właściwej równowagi chemicznej w komórkach naszego organizmu. Wg opinii James F . Balch , M . D . CYc Phyllis . Balch . C . N. C. zawartej w Zasadach prawidłowego żywienia, ” każda żyjąca komórka na tej planecie zależy od minerałów dla właściwej funkcji i budowy”. ” Tak jak witaminy, minerały współpracują z organizmem, umożliwiając mu wykonywanie jego funkcji, takich jak produkcja energii, wzrost i gojenie się ran”. Specyficzne minerały wykonują pewne funkcje w organizmie. Na przykład wapń, który występuje w produktach mlecznych, zielonych liściach roślin (warzywa), ma ogromne znaczenie dla prawidłowej budowy zębów i układu kostnego, obniża też poziom cholesterolu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Stosownie do opinii wyżej cytowanych autorów jony wapnia, są efektywniej wchłaniane w małych dawkach dostarczanych np. w ciągu całego dnia w stosunku do jednorazowej dużej dawki.
  • W wodzie?
  • Jeżeli prawdą są powyższe wnioski, woda pita przez cały dzień powinna stanowić dobre źródło wapnia dla organizmu.
  • Organiczny kontra nieorganiczny!?
  • Minerały występują w dwu postaciach: organicznej i nieorganicznej. Minerały, które pochodzą z roślin (owoce i warzywa) są organicznymi i mogą być łatwo asymilowane przez organizm. Elementem poprawnej diety jest także pieczywo, które dostarcza organicznych związków: białka, cukry, węglowodany, skrobia, tłuszcze, włókna roślinne, minerały, pierwiastki śladowe, witaminy, sole organiczne.
  • Jaka jest różnica?
  • Woda: Szokująca prawda przedstawiona przez Paul C . Bragg N . D ., Ph . D . & Patricia Bragg N . D ., Ph . D. objaśnia to najlepiej. “Nieorganiczne chemikalia takie jak chlor, glin, fluorek sodu nie mogą być przyswojone przez organizmy żyjące. ” “Chemia naszego ciała oparta jest na 19 organicznych minerałach, które muszą pochodzić z żyjącego źródła albo z takiego, które kiedyś było żywe “. “Tylko żyjące rośliny mają zdolności przyswajania nieorganicznych minerały z ziemi i przekształcania ich w użyteczne organiczne substancje, które są przyswajalne przez nasze organizmy”.
  • Rozpuszczanie skały.
  • Braggs idzie dalej i wskazuje, że “ludzki organizm wymaga związku wodoru i tlenu jako naturalnego rozpuszczalnika w jego wewnętrznej chemii. Nawet niezanieczyszczona, tzw. “czysta ” woda ” ze źródła zawsze zawiera ślady nieorganicznych minerałów i często inne toksyczne zanieczyszczenia. “Woda zawiera najwięcej form nieorganicznych chemikaliów, które rozpoczynają przedwczesny proces starzenia się człowieka i zwierząt”. Kilku ludzi, takich jak dr Allen Banik, sądzą, że spożywanie nieorganicznych minerałów w ciągu całego życia może przyczynić się do powstania artretyzmu na skutek osadzania się minerałów w stawach. Jest to łatwe do zaobserwowania. Wystarczy obserwować gotującą się w destylatorze wodę zanim jest ona oczyszczona, osady te (skały) odkładają się w ludzkim organizmie. Z tych samych powodów poleca się używanie destylowanej wody do żelazek, nawilżaczy powietrza, itp.
  • Jak dużo szklanek w ciągu dnia?
  • Spektrofotograficzne badania laboratoryjne prowadzone na potrzeby miasta St. Paul ilustrują ilość wody, którą powinno się spożyć, aby przyswoić wymaganą dawkę (RDA) minerałów. Jest to: 169 szklanek wody, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie, (RDA) na wapń, 338 176 szklanek wody, aby pokryć zużycie dziennie (RDA) fosforu. Badania te dowodzą, więc, że nawet, jeżeli woda stanowi żywotne źródło minerałów człowiek nie jest zdolny do wypicia dostatecznej ilość minerałów z wodą w ciągu dnia. Żywność, minerały i witaminy stosowane jako dodatki wydają się być najlepszym źródłem minerałów koniecznych do optymalnego odżywiania.